Bemutatkozás


A Hankó László Zenei Alapfokú Művészeti Iskola nevelőtestülete nevében köszöntöm honlapunkon. Érdeklődése megtisztelő számunkra.

Iskolánk eddig is tárt kapukkal várta a hozzánk látogató tanítványokat, szüleiket a hangversenyinkre látogató közönséget és minden érdeklődőt. Ezután ez virtuálisan sokkal szélesebb körben válik lehetővé.

Honlapunk lehetőséget nyújt az érdeklődők számára az itt folyó magasszintű szakmai munka megismerésére a személyes látogatásuk előtt. Információkat találnak a tanszakainkról, a nevelőtestület tagjairól, együtteseinkről és az iskolánkat segítő alapítványokról. Belelapozhatnak az intézmény életét meghatározó dokumentumokba. Bepillantást nyerhetnek a napi életünkbe, információkhoz juthatnak, a fontosabb eseményeinkről, megtekinthetik a hangverseny meghívóinkat és a galériában a rendezvényeinken készült fényképeket, videófelvételeket. Az Intézményünk munkatervében szereplő rendezvények sajtó nyilvánosak, ezért amennyiben nem ütközik törvényi előírásba és az iskolánk érdekeit szolgálják, külön engedélyek beszerzése nélkül is megjeleníthetőek honlapunkon, vagy a Facebook oldalunkon. 

Iskolánkról

Tiszavasváriban az 1962/63-as tanévben kezdődött el a hangszeroktatás, a Nyíregyházi Állami Zeneiskola Fiókintézményeként létrejött iskolában. Kezdetben rézfúvós, hegedű és zongora tanszak működött. A zeneiskola 1989-ben önálló intézménnyé vált az akkori városi tanács javaslatára. 1994 szeptemberében iskolánk felvette Hankó László, helyi születésű zenepedagógus nevét. Épületünk, amely korábban többféle funkciót is betöltött, a város központjában, közvetlenül a Találkozások Háza és a Városi könyvtár szomszédságában található.

2015-ben egy, a város által korábban indított Európai Uniós pályázat, keretében az épület teljesen megújult, korszerűsödött és egy nyolcvan főt befogadó kis hangverseny teremmel bővült. Az átalakítás után kialakult egy 4 részre osztható többfunkciós tér, amely különböző célokra vált alkalmassá. A reprezentatív hangversenyeinket a Találkozások Házában rendezzük.

Intézményünk épülete rekonstrukciója nyomán új lendületet kapott a benne folyó nevelő munka is. Zenetanáraink a helyi kulturális élet állandó, aktív közreműködőiként, élő zenei élményeken keresztül, értékes emberi kapcsolatokat tudnak kialakítani a növendékekkel és a szülőkkel. Nevelőtestületünk minden tagja teljes mértékben elkötelezett iskolánk fejlődése, megerősítése mellett. Az utóbbi években kialakult kiváló légkörben valamennyien minőségi szakmai munkára törekszünk, egymás segítésével, a közösen kitűzött céljaink maradéktalan megvalósítása érdekében. A 2015/16-os tanévben megalakult és bemutatkozott iskolánk új fúvószenekara és énekkara. Az első bemutatkozás óriási sikert hozott mindkét együttes számára. Az együttesekben a közös munkavégzés hozzásegíti a növendékeinket a társas zene örömének megismeréséhez. Egymás elfogadására, toleranciára nevel, ezért is támogatta egyhangúan a megalakulás ötletét a nevelőtestület minden tagja.

Iskolánkban a komoly szakmai munka mellett a tanítási órákon kívüli tevékenységek is fontos szerepet kapnak. Növendékeink és tanáraink rendszeresen közreműködnek a város intézményeinek rendezvényein. Tanítványaink sikeres szereplői a megyei, területi és országos zenei versenyeknek, műveltségi vetélkedőknek. Jó kapcsolatot ápolunk Tiszavasvári város intézményeivel és azok vezetőivel, a környező települések oktatási intézményeivel. ( Tiszavasvári Általános Iskola, Váci Mihály Gimnázium, valamint a Találkozások Háza, Múzeum, Könyvtár). Együttműködünk a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziummal. Nevelőtestületünkből mindenki tagja a Kodály Társaság Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Szervezetének. Meghatározó érték számunkra az intézményben kialakult családias, kiegyensúlyozott, nyugodt alkotói légkör. Hitvallásunk szerint a zenei nevelés fontos feladata napjainkban is, hogy részt vállaljon a jövő generációinak személyiség formálási folyamatában.

Kitűzött célunk az alábbi Kodály gondolatokban rejlő értékek kiaknázása, megvalósulásuk elősegítése.

 „…A zene ugyanis olyan emberformáló erő, amely kihat az egész személyiségre. A zene nem csak zenére tanít. A zene felszabadít, bátorít, gátlásokból, félénkségből kigyógyít. Koncentrál, testi és lelki diszpozíciót javít, munkára kedvet csinál, alkalmasabbá tesz, figyelemre fegyelemre szoktat.”

 

 


© 2018-2024 www.hlzene.hu | Adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Webáruház készítés