A Hankó László Zeneiskola növendékei neves kórusfesztiválon vettek részt
2018. 11. 13.

A Hankó László Zeneiskola nyolc kórustagja Karászi Ágnes tanárnő vezetésével részt vett a XII Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon.

Kicsik a nagyok között

A Hankó László Zeneiskola növendékei a neves kórusfesztiválon

 

 

Idén tizenkettedik alkalommal került sor Nyíregyházán a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválra, melyen kicsi zeneiskolánk növendékei (Csutora Dóra, Gémes Gréta, Mikó Krisztina, Balogh Panna, Béres Petra, Nagy Eszter, Nagy Gréta Pálma, Petruska Dóra) is képviselhettek bennünket. Szabó Dénestől, a Cantemus kóruscsalád alapítójától kaptuk a lehetőséget, hogy aktív résztvevői lehessünk eme nagyszabású rendezvénynek, abban az időszakban, amikor intézményünk kitűzött célja feléleszteni az énekkari mozgalmat és muzsikát városunkban.

 Dénes bácsi, ahogy baráti berkekben szólítjuk, a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola tanára, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Bartók – Pásztory-díjas,  zenepedagógus, kórusvezető.  Énekkarai számos hazai és nemzetközi verseny nyertesei, fellépnek a világ számos pontján, ahol öregbítik a magyar kóruskultúra hírnevét. Közel negyven év alatt hatvan első díjat szereztek különböző nemzetközi kórusversenyeken. Rendszeresen tart itthon és külföldön bemutató kóruspróbákat, karvezetői kurzusokat, valamint előadásokat, nemzetközi kórusversenyeken zsűritag.

A világhírnek örvendő Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus kétévente kerül megrendezésre Nyíregyházán. A minősítő versenyen a zeneiskolánkat képviselő nyolc aranytorkú lány egy tábor és fesztivál erejéig beépült a Cantemus Kórusba, ahol nemcsak szakmai ismeretekkel, de egész életre szóló élménnyel gazdagodtak.

A fesztiválon való szereplést komoly előkészületek előzték meg, egyrészt a fesztivált megelőző hónapokban közös próbákat jelentettek Nyíregyházán a Kodály Zoltán Általános Iskolában, másrészt a nyári felkészítő táborban, ahol szórakozásra is jutott bőven idő, a délelőtti próbák fáradalmait délutáni szabadidős programokon vezették le, esténként pedig a fesztiválra érkező énekkarok fantasztikus hangversenyeit hallgathatták meg.

A fesztivál csúcspontja az augusztus 20-ai gálahangverseny volt a nyíregyházi Continental Arénában, ahol a fesztiválra érkezett 18 ország kórusai (köztük például: Csehország, Hollandia, Lengyelország, Kína, Japán, Dél- Korea, Dél- Afrika, Dél-Amerika, Fülöp- szigetek) egyenként mutatták be tudásukat, majd a kórustagok egyszerre, közösen megtanult műveket szólaltattak meg. Közel 1400 énekhang szólalt meg egyszerre a hatalmas térben.

Tanítványaink felejthetetlen négy napot töltöttek el a nemzetközi környezetté alakult megyeszékhelyen. Köszönet a Hankó László Zenei Alapítványnak és a György Kepes Művészeti Alapítványnak a támogatásukért, valamint Karászi Ágnes tanárnőnek, aki egyengette kis énekeseink útját a fesztivál előtt és alatt.

V.Sz.

 

© 2018-2021 www.hlzene.hu | Adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Webáruház készítés